Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Πώς βρήκε τη δουλειά του ο Αϊ-Βασίλης- Δημιουργικές δραστηριότητες

Καλησπέρα σας! 
Ήρθε επιτέλους η πιο όμορφη εποχή του χρόνου και ήδη ετοιμαζόμαστε για νέες δράσεις στην τάξη! όλοι οι συνάδελφοι καταλαβαίνετε τη λαχτάρα μου , γι αυτή τη δημιουργική εποχή!Φτιάχνει η διάθεση και καθώς ετοιμαζόμαστε για το κλείσιμο των σχολείων , έρχονται νέες ιδέες στο προσκήνιο.  Αν δεν γνωρίζετε ποια είναι η αγαπημένη μου δραστηριότητα με τα παιδιά μου , να σας πω αμέσως. Τις τελευταία μέρες πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων , μου αρέσει πολύ να διαβάζω με τα μικρούλια μου ένα βιβλίο και να κάνουμε δραστηριότητες πάνω σε αυτό. Όμως δεν είχα κάτι έτοιμο ποτέ , οπότε έκανα συνήθως ζωγραφική και κάποια παράγραφο πάνω σε ένα βιβλίο που είχαμε διαβάσει.   Για σήμερα , λοιπόν , είμαι χαρούμενη που σας παρουσιάζω ,δραστηριότητες,βασισμένες σε ένα αγαπημένο μου και πολύ έξυπνα γραμμένο , κατά τη γνώμη μου βιβλίο, το.....
"Πώς βρήκε τη δουλειά του ο Αϊ-Βασίλης"
των εκδόσεων Παπαδόπουλος.
                                                            Ιδανικό για Β'-Γ'-Δ' τάξη.  
                            Θα το βρείτε εδώ , στο μαγαζάκι μου στο Teachers Pay Teachers


Το παρόν αρχείο αποτελείται από 16 φυλλάδια προσαρμοσμένα για παιδιά από Β' Δημοτικού , που εξασκούν τον γραπτό Λόγο μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες.
  • Δημιουργία αγγελίας
  • Σύνταξη εξώφυλλου εφημερίδας
  • Παραγωγή γραπτού λόγου-Συγγραφή γράμματος
  • Δημιουργία διαλόγου
  • Αναζήτηση πλεονεκτημάτων -μειονεκτημάτων
  • Δημιουργική σκέψη
Κάνετε επιλογή των δραστηριοτήτων που ταιριάζουν στη δική σας τάξη και αν χρησιμοποιήσετε όλες τις σελίδες δημιουργείτε το ατομικό τους βιβλίο!
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΘΕΤΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ "ΠΩΣ ΒΡΗΚΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ Ο ΑΪ - ΒΑΣΙΛΗΣ"



Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Δραστηριότητα για την αρχή της σχολικής χρονιάς...

Μην μου πείτε πως τώρα που ξεκίνησε η χρονιά δεν ψάχνουμε όλοι οι συνάδελφοι εναγωνίως να βρούμε δραστηριότητες για να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ με τους μαθητές μας; Αύριο με τα Πεμπτάκια μου θα δοκιμάσουμε να ξεδιπλώσουμε τον εαυτό μας. Να παρουσιάσουμε στην τάξη τι είναι αυτό που δεν μπορούμε να αποχωριστούμε...

Το αρχείο pdf το εκτυπώνετε στον υπολογιστή σας σε σκάλα 110% .
Οι μαθητές σας κατόπιν γράφουν με μεύρο έντονο χρώμα (κατά προτίμηση με μαρκαδορο λεπτό) τι είναι αυτό που δεν μπορούν να αποχωριστούν και τέλος το χρωματίζουν καταπώς επιθυμούν. Το αποτέλεσμα γίνεται εντυπωσιακό με χρώματα λαδοπαστέλ.
Τέλος, αν θέλετε να εξασκηθούν και στον προφορικό λόγο , παρουσιάζουν στην τάξη την εργασία τους ,δικαιολογώντας τις επιλογές τους.
Καλή σας επιτυχία!!!

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Καδράκια για την τάξη...

Σε λίγες μέρες το κουδούνι θα ηχήσει ξανά για την έναρξη της νέας χρονιάς και αυτή την περίοδο όλοι προετοιμαζόμαστε για τη μέρα που θα συναντήσουμε ξανά τους μαθητές μας. Μέλημά μας η προετοιμασία της αίθουσάς μας , η διακόσμηση και ο καθαρισμός της.
Η πολύ αγαπημένη μου συνάδελφος , Ευδοκία , μου έδωσε εξαιρετικές ιδέες πέρσι σχετικά με τη διακόσμηση της αίθουσας, τοποθετώντας στους τοίχους καδράκια με σοφά λόγια και γνωμικά από σημαντικές προσωπικότητες. Φέτος που θα έχω μεγάλη πια τάξη είπα να χρησιμοποιήσω μερικές από τις ιδέες αυτές και να τις μοιραστώ με όλους σας.
Έτσι , θέλοντας να "σοβαρέψω" λίγο το ύφος του χώρου μου,  αγόρασα φτηνές κορνίζες σε μέγεθος Α4 κι έφτιαξα ένα αρχείο με γνωμικά σπουδαίων ανθρώπων (αλλά και ανώνυμα)σε δύο γραμματοσειρές , που θεώρησα πως θα ταίριαζαν σε μια σχολική τάξη. 
Το αρχείο είναι δωρεάν και θα το βρείτε εδώ . Διαλέξτε όποιο σας ταιριάζει καλύτερα και εκτυπώστε τα ελεύθερα! 

Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

"Φρουτοπία"... Εναλλακτικό μάθημα

Όσοι με ξέρουν προσωπικά , θα έχουν καταλάβει πως βρίσκω τρόπους πάντα να ξεφεύγω από τα τετριμμένα. Όσο πιο συχνά μπορώ βέβαια. Δεν είναι πάντα και όλες τις ώρες εφικτό.
Σήμερα μπήκαμε στο νέο μάθημα της γλώσσας, τη "Φρουτοπία" του Ευγένιου Τριβιζά , στο βιβλίο της Γλώσσας της Τετάρτης. Έτσι , λοιπόν, είπα να βγούμε από την τάξη και να πάμε στο αμφιθέατρο, που διαθέτει προτζεκτορα, ώστε να κάνουμε"αλλιώς" το μάθημα σήμερα. Αρχικά, τους έβαλα στον υπολογιστή το τραγούδι έναρξης της Φρουτοπίας, το οποίο άρεσε πολύ, καθώς και το επεισόδιο στο οποίο αναφερόταν το καινούριο μας μάθημα. Θα το βρείτε στο YouTube,  είναι το επεισόδιο με τίτλο"Ευρυδίκη Ντεσιμπέλ".

Αφού το παρακολουθήσαμε, συζητήσαμε για τις διαφορές με τα δικά τους παιδικά. Επεσήμαναν τα παιδάκια μου πως δεν είχε καλή ακουστική και φαίνεται πως ήταν παιδικό μιας εποχής μακρινής!
Έπειτα κάναμε παιχνίδι ρόλων. Κάνανε ζευγάρια Πικου Απικου και Ευριδίκης Ντεσιμπέλ και βάλανε εκτός από το ταλέντο τους και μεγάλη φαντασία και αυτοσχεδιασμό.

Κατόπιν, μιλήσαμε για τα χαρακτηριστικά των κόμικς. Και αφού διαβάσαμε και τα επιφωνήματα, ήρθε η ώρα για ομαδική δουλειά.
Χωρίστηκαν λοιπόν σε ομάδες και έφτιαξαν τα δικά τους κόμικς.



Με πολλή φαντασία, δημιουργικότητα και συνεργασία, έκαναν υπέροχη δουλειά.

Για δείτε κι εσείς!





Εμείς πάντως το απολαύσαμε! 
Σας φιλώ.

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

"Jenga" στην τάξη μας...

Πόσο μου αρέσει να διδάσκω μέσα από το παιχνίδι! Γι αυτό χρησιμοποιω πολλές φορές άλλους, εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας. Αυτή τη φορά κάνοντας τη βόλτα μου σε γνωστό ππαιχνιδομαγαζο, είδα μπροστά μου τα γνωστά ξύλινα τουβλάκια, σε μικρό μέγεθος, ιδανικό για τάξη! Το αγόρασα χωρίς δεύτερη σκέψη και από την πρώτη στιγμή ήξερα πώς θα το χρησιμοποιήσω. Είναι ιδανικό γιατί μπορεί να δουλέψει για διαφορετικο σκοπό κάθε φορά, ανάλογα με τον στόχο, τον οποίο έχει θέσει ο κάθε εκπαιδευτικός. Είναι εύκολο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού σχολείου και με πολλά αντικείμενα επίσης.



 Αρχικά, σκέφτηκα να το δοκιμάσω στο μάθημα της γλώσσας. Έγραψα στις μεγαλύτερες έδρες από κάθε τουβλάκι από δύο λέξεις από το λεξιλόγιο της Τετάρτης. Φροντισα να έχω λέξεις που εκπροσωπούν όλα τα μέρη του λόγου. Αυτό , για να το χρησιμοποιήσω και σε παιχνίδι γραμ- ματικής αναγνώρισης.

Ένα παιχνίδι για την τάξη είναι:

Η δημιουργία μια αστειας ιστορίας

Πώς παίζεται:

 Κάθε παιδι ρίχνει το ζάρι και ανάλογα με το χρώμα που έχει τύχει, παίρνει το αντίστοιχο τουβλάκι από τον πύργο. Το πρώτο παιδί θα πρέπει να ξεκινήσει την ιστορία του με τις λέξεις που βρίσκονται πάνω στο τουβλάκι του. Ο επόμενος παίκτης ρίχνει το ζάρι, παίρνει το αντίστοιχο τουβλάκι και συνεχίζει την ιστορία από το σημείο που έμεινε ο προηγούμενος παίκτης. Και συνεχίζουμε το παιχνίδι, μέχρι να πέσει ο πύργος. Το παιδί που θα ρίξει τον πύργο, πρέπει να τελειώσει και την ιστορία με οποιοδήποτε τρόπο θέλει.


Το παιχνίδι αυτό γίνεται διασκεδαστικό, αφού πολλές άταιριαστες φαινομενικά λέξεις συνδέονται με ευφάνταστο τρόπο .
Την πρώτη μου δοκιμή την έκανα με τα παιδιά μου και δημιουργήσαμε μια πραγματικα αστεία ιστορία. Με εξέπληξαν θετικά με τις ιδέες τους. Από βδομάδα θα το παίξουμε και στην τάξη.

Αλλά παιχνίδια που θα μπορούσαμε να παίξουμε θα ήταν το παιχνίδι γραμματικής αναγνώρισης ή δημιουργία προτάσεων με μια , δύο, τρεις,ή και τέσσερις λέξεις ακόμη.

Θα περιμένω και τις δικές σας ιδέες! 
Σας φιλώ!








Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

"Ποιος αριθμός είμαι;"

Το τρίτο και τέταρτο κεφάλαιο των Μαθηματικών της Δ΄ Δημοτικού ασχολείται με τις μετατροπές συμμιγών , δεκαδικών , ακέραιων και κλασματικών αριθμών σε άλλες μορφές. Γι'αυτό σας έχω ένα καινούριο εκπαιδευτικό παιχνίδι  , κάτι παρόμοιο με το γνωστό "Στο κεφάλι το'χω" ή το "Τι είμαι;".
Η έμπνευσή μου , λοιπόν , ήταν αυτό το διασκεδαστικό παιχνίδι .


Στο υλικό μου θα βρείτε 42 εκτυπώσιμες αριθμητικές κάρτες , κάρτες ερωτήσεων και οδηγίες του παιχνιδιού.

Εμείς ,όποτε βρίσκουμε ευκαιρία , παιζουμε στην τάξη και τα παιδιά το διασκεδάζουν.

Εδώ θα δείτε τα δικά μου καμάρια.



Στο μαγαζάκι μου στο Teachers Pay Teachers  θα βρείτε το νέο εκτυπώσιμο υλικό ! 

Εκτυπώστε, πλαστικοποιήστε , παίξτε , μάθετε!!!!

Απαιτείται πλαστικό στεφάνι σταθεροποίησης των αριθμητικών καρτών.





Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Περσικοι πόλεμοι σε επανάληψη.

Σε αυτή την ενότητα της ιστορίας επέλεξα να κάνω με διαφορετικό τρόπο την επανάληψή μας.
Αντί να βάλω τους μαθητές μου να γράφουν στο πρόχειρο , είτε να ξαναδιαβάσουμε και να επιλέξουμε τα σημαντικότερα σημεία από τα μαθήματα αυτά , κάναμε κάτι πιο διασκεδαστικό. Οι ομάδες μου επέλεξαν από ένα γεγονός , μάχη ή ναυμαχία για να μελετήσουν και να ζωγραφίσουν , γράφοντας όμως και τα σημαντικότερα στοιχεία. Εγώ , σαν εμψυχωτής , τους βοήθησα με την ανάθεση των ρόλων , για οικονομία χρόνου και τους εδωσα κατευθυντήριες γραμμές σε σχέση με την εργασία τους.
Η χαρά τους για την συνεργασία την οποία πέτυχαν , δεν είχε προηγούμενο! Περισσότερο χάρηκαν που για την άριστη συνεργασία πάρα για το αποτέλεσμα και όλοι χειροκροτήθηκαν από όλους.

Οι ομάδες μου στα τελευταία 15 λεπτά παρουσίασαν το έργο τους και μας εξήγησαν πώς εργάστηκαν .

Οι ιδέες τους μεγάλες και η υλοποίηση, ακόμα πιο θαυμάσια!

                  Δείτε κι εσείς τι κατάφεραν.

Η πρώτη ομάδα, η οποία είχε αναλάβει την Ναυμαχία της Σαλαμίνας, εργάστηκε κάπως έτσι! Μπορείτε να διακρίνετε τα μεγαλύτερα πλοία των Περσών, τα οποία δεν χωρούσαν στο στενό σε αντίθεση με τις αθηναϊκές τριήρεις, καθώς και τον Ξέρξη στο όρος Αιγάλεω, νιώθοντας σίγουρος για την νίκη του!

Η ομάδα 2 ανέλαβε την μάχη των Θερμοπυλών. Στην εικόνα φαίνονται οι Σπαρτιάτες και οι Πέρσες αντιμέτωποι και στην μέση ο Εφιάλτης , ο οποίος οδηγεί τους Πέρσες από μονοπάτι, πίσω από τους Έλληνες. Στο βουνό φαίνονται και οι Μήδοι στρατιωτες να πλησιάζουν τους 300 του Λεωνίδα. Φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει η φράση που είναι συνδεδεμένη με τη μάχη αυτή..."Μολών λαβέ" , καθώς και ο τύμβος που υπάρχει στην περιοχή σαν μνήμη στους γενναίους πολεμιστές...


Η τρίτη ομάδα ζωγράφισε τη μάχη του Μαραθώνα. Στη θάλασσα βλέπετε τα καράβια των Περσών στον Μαραθώνα και τους Πέρσες παραταγμένους στην παραλία ενώ σε πεδινό , κατηφορικό έδαφος, τους Έλληνες παραταγμένους σε σχέδιο "Λαβίδα" , ιδέα του γενναίου Μιλτιάδη. 


Η τέταρτη ομάδα εργάστηκε πάλι με τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Όπως διακρίνετε , είναι φανερή η αθηναϊκή τριήρης και το μέγεθός της σε σχέση με το περσικό πλοίο. Οι μαθητές εδω , όπως και σε όλες τις ομαδικές εργασίες , έκαναν και διαλόγους. 


Με αυτές τις ομορφιές, ολοκληρώνεται σιγά σιγά και η γωνιά της αρχαίας Ελλάδας στην τάξη μας , η οποία θα εμπλουτίζεται συνεχώς. Πάρτε μια ιδέα...




Η Λογοτεχνία στην τάξη και τρόποι ανάλυσης έργου.

  Σας έχω πει πόσο αγαπώ τη Λογοτεχνία; Κι αν δε σας το έχω πει ακόμα, μάλλον θα το έχετε αντιληφθεί από τα προϊόντα που φτιάχνω και σας δεί...