Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Τετράδιο Σφαιρικής Γνώσης- Μαλάλα Γιουσαφζάι

 Με Νόμπελ Ειρήνης βραβεύτηκα εγώ,

κινδύνεψα όμως αν και κοριτσάκι μικρό....

                                              Ποια είμαι;

Η αυριανή παρουσίαση στο τετράδιο Σφαιρικής Γνώσης θα αφορά τη Μαλάλα! Τη νεότερη κάτοχο του Νόμπελ Ειρήνης για την προσφορά της υπέρ του δικαιώματος των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Γνωρίστε την, λοιπόν:










Σας παραθέτω και το σχετικό βίντεο για να δείξετε αντί της παρουσίασης.


Σας χαιρετώ!



Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

Βάζα αγάπης...

Πιστεύεις στη δύναμη της αγάπης; Εμείς ναι!!!! Γι' αυτό και φτιάξαμε τα βάζα της αγάπης με τους μαθητές μου για δεύτερη χρονιά... Τα μαθητούδια μου και φέτος γέμισαν με όμορφα λόγια τα βαζάκια των συμμαθητών τους για να καταλάβουν πως όλοι έχουν χαρίσματα.... Παρακάτω τυπώνετε το πατρόν για τα βάζα!
Σας εύχομαι να μοιράσετε όσο πιο πολλή αγάπη μπορείτε αυτή τη χρονιά!






Σας χαιρετώ!!!



Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Taboo Φυσικής για την Σ' Δημοτικού.

 Τελευταία σας έδειξα ένα παιχνίδι Taboo για τη Φυσική της Ε' Δημοτικού που μας έκανε να χαρούμε πολύ στην τάξη. Το καταδιασκεδασαμε!

Όμως εδώ σας έχω μια ολοκληρωμένη πρόταση του συγκεκριμένου παιχνιδιού από το μαγαζάκι μου στο Teachers pay teachers...

Θα το βρείτε εδώ, λοιπόν!

Σας χαιρετώ!




Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

"Στο κεφάλι το'χω"-Παιχνίδι Ιστορίας Ε'-Μαθήματα 5-12

 Όσοι με γνωρίζετε προσωπικά, ξέρετε πως πάντα μου αρέσει να κάνω μάθημα "Έξω από το κουτί"....Η Ιστορία μας πάντα εμπλουτίζεται με παιχνίδια ρόλων, παιχνίδια επανάληψης και πολλές φορές προσαρμόζουμε το μάθημα στα μέτρα μας.... Ακόμα και την εξέταση του μαθήματος την κάνουμε παιχνίδι.... Θα σας το δείξω σε άλλη ανάρτηση....

Σήμερα σας έχω καρτούλες για τα μαθήματα 5-12 της Ιστορίας της Ε', για να παίξετε με τους μαθητές σας το παιχνίδι "Στο κεφάλι το'χω.... Εμείς παίξαμε χτες και περάσαμε πολύ ωραία.... Ξέρετε, μέσα από το παιχνίδι πάντα παίρνουμε την ανατροφοδότηση από τους μαθητές μας... Είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τι ξέρουν οι μαθητές μας.... Σας προτείνω να αφιερώνετε μια ώρα πάντα στην επανάληψη με παιγνιώδη τρόπο.... Κάνει καλό κι εμπνέει τους μαθητές σας... Δίνει κίνητρο να γίνονται όλο και καλύτεροι... Κι έρχονται πάντα με χαρά στο σχολείο!



Σας εύχομαι καλή διασκέδαση! Εσείς μπορείτε να χρωματίσετε και να πλαστικοποιήσετε τις κάρτες, εγώ δεν το έκανα λόγω έλλειψης χρόνου....




Σας χαιρετώ!


Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Τετράδιο σφαιρικής γνώσης- Ο Αυτοκρατορικός πιγκουίνος

 Αυτοκράτορας είμαι, μα μένω μακριά...

Το σπίτι μου έχω σε μέρη ψυχρά!!!!

Τι είμαι;

Το αγαπημένο μου τετράδιο σφαιρικής γνώσης προχωράει όμορφα!!! Χτες ασχοληθήκαμε με τον αυτοκρατορικό πιγκουίνο!!! Θέμα που άρεσε πολύ στα παιδιά! Εδώ θα βρείτε ελεύθερα την παρουσίαση που θα χρησιμοποιήσετε κι εσείς! 'Οσοι θέλετε να ασχοληθείτε με αυτό!








Ελπίζω να το απολαύσετε!!!!!!

Σα; χαιρετώ!!!



Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Τετράδιο Σφαιρικής Γνώσης....Ο πύργος της Πίζας...

 Μπαστούνι δεν έχω,

μα γέρνω πολύ!

Τουρίστας αν έρθεις,

ν'ανέβεις μπορείς.....


Είναι φανερό για ποιο θέμα ασχοληθήκαμε την τελευταία φορά στο Τετράδιο Σφαιρικής Γνώσης... Φυσικά τον πύργο της Πίζας.... Η παρουσίαση που έφτιαξα ήταν η παρακάτω.... Χρησιμοποιήστε ελεύθερα! Εύχομαι καλή απόλαυση!








Σας χαιρετώ!



Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Τετράδιο Σφαιρικής γνώσης... Τατζ Μαχάλ

 Στη μακρινή Ινδία θα με βρεις,

δέος και εντύπωση θα νιώσεις σαν με δεις.........


Ήταν ο γρίφος που έβαλα στους μαθητές μου μια ημέρα πριν ασχοληθούμε με το Τατζ Μαχάλ... Ο ενθουσιασμός μου ήταν τεράστιος, όταν την επόμενη ανακάλυψα πως τα μαθητούδια μου είχαν ασχοληθεί με το θέμα και είχαν ψάξει, είχαν μαντέψει, είχαν βρει πληροφορίες.... Κάποιο παιδί μάντεψε σωστά και διάβασε όλη την ιστορία σχετική με το Τατζ Μαχάλ. Αυτή είναι και η επιτυχία της μεθόδου GOTD (Grej of The Day) του Micael Hermansson. Πως τα παιδιά αναζητούν μόνα τους πληροφορίες, μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουν υποθέσεις και να βρουν πληροφορίες....

Σας έχω έτοιμη και μια παρουσίαση στα ελληνικά. Δεν μπόρεσα να βρω στη γλώσσα μας κάποια σχετική παρουσίαση, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δική μου ελεύθερα. 

Μέχρι στιγμής έχουμε ασχοληθεί με την λατρεμένη μου Φρίντα Κάλο και το Τατζ Μαχάλ.... Θα χαρώ να δω και τις δικές σας ιδέες, αν ασχοληθείτε κι εσείς με αυτήν τη μέθοδο. Έχω και μερικές ιδέες για τις επόμενες μικροδιδασκαλίες GOTD, αναμένετε επόμενες αναρτήσεις!








Σας φιλώ!


Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021

Διακόσμηση τάξης με θέμα "Νερομπογιά"

 Γεια σας! Σήμερα νιώθω πολύ χαρούμενη που σας δείχνω ένα ολοκληρωμένο πακέτο διακόσμησης τάξης με θέμα τη "Νερομπογιά". Το συγκεκριμένο προϊόν αφορά τάξεις νηπιαγωγείου καθώς και τις μικρές τάξεις του Δημοτικού. Εσείς απλά εκτυπώνετε, πλαστικοποιείτε και στολίζετε την τάξη σας! 

Προσωπικά, προτιμώ να τυπώνω σε επαγγελματικό εκτυπωτή για καλύτερη ποιότητα εκτύπωσης! Τη διακόσμηση αυτή θα τη βρείτε στο μαγαζάκι μου στο Teachers Pay Teachers.

Θα βρείτε καρτέλες Γλώσσας, οι οποίες περιέχουν Γράμματα, τους μήνες και τις εποχές εδώ.



Όπως επίσης και καρτέλες Μαθηματικών εδώ.


Θα το βρείτε και ολοκληρωμένο το πακέτο διακόσμησης εδώ


Τέλος, σας έχω και δωρεάν τις ταμπέλες των τάξεων με θέμα νερομπογιά, για να ολοκληρώσετε τη διακόσμηση εδώ.



Εύχομαι, όμορφες, χρωματιστές τάξεις για όλους!!!!





Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

Η μέθοδος GOTD- Τετράδιο σφαιρικής γνώσης.

Γεια σας!

Σήμερα κάνω μια ανάρτηση σχετικά με τη νέα μέθοδο διδασκαλίας που έμαθα πρόσφατα από τη Σουηδέζα συνάδελφο και φίλη μου. Πρόκειται για το "Grej of the Day", διαδεδομένο στη Σουηδία αλλά και σε άλλες χώρες και πρόκειται για 15λεπτες μικροδιδασκαλίες σχετικά με κάποιο θέμα που επιλέγει ο εκπαιδευτικός να παρουσιάσει κάθε φορά στην τάξη του. Μόλις η Σουηδέζα συνάδελφος μου το ανέφερε, με ενθουσίασε γιατί μπορεί κάλλιστα να συνδεθεί με την ώρα της Ευέλικτης Ζώνης και τα παιδιά να αποκομίσουν σφαιρική γνώση για πολλά ενδιαφέροντα θέματα. Teaching outside the Box, λοιπόν και είναι αυτό που αγαπώ πολύ! Η συγκεκριμένη μέθοδος αναλύεται στο αντίστοιχο βιβλίο του Σουηδού δασκάλου Micael Hermansson, "Grej of the day" κι έχει μεταφραστεί σε κάποιες γλώσσες, δυστυχώς όμως όχι στα ελληνικά.Θα το βρείτε ΕΔΩ .


Γι' αυτό, κι επειδή θα έχετε καταλάβει πως αγαπώ αυτού του είδους τη γνώση, είπα να το δοκιμάσω φέτος. Το τετράδιο σημειώσεων το ονόμασα "Τετράδιο σφαιρικής γνώσης" και ήδη το έχω γράψει στη λίστα της Ε΄ τάξης μου....

Πώς θα δουλέψουμε λοιπόν:

  • Αρχικά, πριν τη μέρα που θα δουλέψουμε το θέμα, θα δίνεται ένας γρίφος στους μαθητές σχετικά , ώστε να πυροδοτήσουμε την περιέργειά τους.
  • Οι μαθητές ίσως να ψάξουν το θέμα στο σπίτι τους , οπότε είναι ένα κίνητρο για εκείνους να μάθουν περισσότερα.
  • Η επόμενη μέρα είναι η μέρα της μικροδιδασκαλίας. Δίνουμε πολύ λίγες πληροφορίες, τις πιο σημαντικές για το θέμα που έχουμε επιλέξει, με σκοπό να γίνει ελκυστική η μικροδιδασκαλία και να μη βαρεθούν οι μαθητές. Προσπαθούμε να κρατήσουμε το ενδιαφέρον, γι' αυτό λέμε την ιστορία σχετικά με το θέμα μας για δέκα λεπτά περίπου.
  • Μπορούμε να δείξουμε και σε παρουσίαση όσα θέλουμε να τους πούμε, για να έχουμε και εικόνα.
  • Το τελευταίο μέρος είναι η αναδιήγηση από τα παιδιά και η σημείωση των πιο σημαντικών facts στο τετράδιο "Σφαιρικής γνώσης" μας . 
  • Τα παιδιά κολλάνε μια ασπρόμαυρη εικόνα σχετικά με το θέμα και κάτω από αυτή θα σημειώσουμε τις πιο σημαντικές πληροφορίες σχετικά.
  • Ο εκπαιδευτικός μπορεί να τυπώσει μια έγχρωμη εικόνα του θέματος και να το συνδέσει με έναν τόπο στον χάρτη της τάξης . 

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στη σελίδα του Michael Hermansson εδώ
αλλά και στο παρακάτω βίντεο:



Σας βάζω ενδεικτικά κάποιες εικόνες από χάρτες:







Αυτό ήταν το GOTD και το τετράδιό μας θα ετοιμαστεί σύντομα. Σε λίγο καιρό και οι δικές μας φωτογραφίες: Ελπίζω να σας έδωσα ιδέες για μια σχολική χρονιά με περισσότερες γνώσεις και πολλή διασκέδαση!

Σας εύχομαι Καλή σχολική χρονιά! Ας πάνε όλα καλά φέτος και ας δούμε τους κόπους μας να ανταμείβονται! 
Σας χαιρετώ!


Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Μέρα Λογοτεχνίας

 Η "Μέρα Λογοτεχνίας" είναι πια μια αγαπημένη συνήθεια για την τάξη μας.... Από πέρσι έχουμε θεσπίσει μια μέρα του μήνα, όταν μπορούμε, με σκοπό να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με αριστουργήματα κλασικά και αγαπημένα. Πέρσι, διαβάσαμε "Τα ψηλά βουνά", τον "Τρελαντώνη" και τον "Μάγκα"... Η σειρά που χρησιμοποιήσαμε είναι η παρακάτω των εκδόσεων "Μίνωας"... Θα τα βρείτε στον σύνδεσμο.



Χτες, όμως, που είχαμε ακόμα μια ημέρα Λογοτεχνίας, χρησιμοποίησα ένα βιβλίο Susaeta "Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες'. Ήταν ελαφρώς πιο κουραστικό από την παραπάνω σειρά, είχε περισσότερες σελίδες, αλλά τους άρεσε πολύ. Μάθαμε τον ήρωα Φιλέα Φογκ, τον υπηρέτη του, τον Πασπαρτού και το ταξίδι τους στον κόσμο.


Χτες δουλέψαμε κάπως διαφορετικά. Σε ένα χαρτί του μέτρου έφτιαξα τρεις στήλες... Η πρώτη λεγόταν "Πριν το διάβασμα", η δεύτερη "Κατά το διάβασμα" και η τρίτη στήλη "Μετά το διάβασμα". Μοίρασα στα παιδιά επίσης τρία διαφορετικά χαρτάκια post-it για τις τρεις διαφορετικές στήλες, στα οποία θα έγραφαν τις απορίες που θα γεννιούνταν στο μυαλουδάκι τους. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται το κίνητρο σε όλα τα παιδιά να παρακολουθήσουν την ανάγνωση...

Το πρώτο βήμα ήταν να δείξω στα παιδιά το εξώφυλλο... Έτσι, στο πρώτο χαρτάκι post-it οι μαθητές έγραψαν τις απορίες που προέκυψαν και τις κόλλησαν στην πρώτη στήλη. 

Έπειτα, τους εξήγησα πως κατά την ανάγνωση του βιβλίου θα δημιουργηθούν κάποιες επιπλέον απορίες... Εκείνες θα τις γράψουν στο επόμενο χαρτάκι post-it. Σε αυτό το σημείο ίσως χρειαστούν να χρησιμοποιήσουν και δεύτερο ή τρίτο χαρτάκι, αναλόγως πόσο μεγάλο είναι το κείμενο.  Αυτά τα χαρτάκια το κολλούν στη δεύτερη στήλη.. Το σημαντικό σε αυτό το βήμα είναι πως οι μαθητές δε διακόπτουν την ανάγνωση και επικρατεί "σιγήν ιχθύος". Αυτό βοηθάει πολύ στην αναγνωστική αποκωδικοποίηση. 

Στο τέλος της ανάγνωσης σε κάποια παιδιά γεννιούνται νέα ερωτήματα. Αυτά τα γράφουμε στο τρίτο χαρτάκι και τα κολλάμε στην τρίτη στήλη. Έπειτα συζητάμε ποια από τα ερωτήματά μας απαντήθηκαν και ποια όχι. Το πιο σημαντικό είναι να καταλάβουμε πως δεν είναι αυτοσκοπός ν απαντηθούν όλες οι απορίες που μας γεννιούνται, αλλά πως σε μια ιστορία θα παραμείνουν κάποιες πληροφορίες κρυφές και ίσως δε τις μάθουμε ποτέ.

Μετά από αυτή τη διαδικασία μας έμεινε και ώρα να κάνουμε γραπτή προσωπική βιβλιοκριτική σε μορφή πληροφοριών. Θα το βρείτε δωρεάν παρακάτω! 

Εύχομαι να σας βοήθησα! Καλή Ανάγνωση.

Η ιδέα προέρχεται από το παρακάτω βίντεο:





Η Λογοτεχνία στην τάξη και τρόποι ανάλυσης έργου.

  Σας έχω πει πόσο αγαπώ τη Λογοτεχνία; Κι αν δε σας το έχω πει ακόμα, μάλλον θα το έχετε αντιληφθεί από τα προϊόντα που φτιάχνω και σας δεί...