Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Τετράδιο Σφαιρικής Γνώσης- Άντονι Γκαουντί

Σε ευρωπαϊκή πόλη έζησα 
τη λάτρεψα, την έχτισα.
 Όμως τη ζωή μου έχασα 
έξω απ'τ' άριστούργημά μου. 
Σαν πας στην πόλη αυτή εσύ, 
παντού μπροστά σου θα με βρεις.

Το σημερινό αίνιγμα για το τετράδιο Σφαιρικής Γνώσης αφορούσε τον Άντονι Γκαουντί, τον λαμπρό και ιδιαίτερο αρχιτέκτονα της Βαρκελώνης, που άφησε το στίγμα του σε αυτήν την πόλη! ΄
Στον αρχιτέκτονα που πολλοί τον είπαν ευφυή και άλλοι...τρελό!








Σας φιλώ!




Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

"Δυο αλήθειες, ένα ψέμα" και ¨"Ερωτήσεις στο βαλιτσάκι". Παιχνίδια γνωριμίας

 Σεπτέμβρης.... Είναι η πρώτη μέρα στην τάξη μετά από τον αγιασμό. Τα νέα σα μαθητούδια σας περιεργάζονται, σας κοιτούν με εξεταστικά μάτια από την κορυφή μέχρι τα νύχια για να κατανοήσουν τον χαρακτήρα σας, τον τρόπο που θα εργάζεστε, πώς θα κυλήσει η χρονιά. Ευκαιρία για ένα(ή και δύο) παιχνίδια γνωριμίας λοιπόν.

 "Δυο αλήθειες, ένα ψέμα"

Σε σεμινάριο του Συμβούλου Εκπαίδευσης της περιοχής μας γνώρισα τη χρήση του κουβαριού στα παιχνίδια μας. Το κουβάρι ή ο σπάγκος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές δραστηριότητες αλλά και στη συγκεκριμένη που θα λειτουργήσει ως ενεργοποίηση της ομάδας και σπάσιμο του πάγου.

Αρχικά όλα τα μέλη της τάξης κάνουν έναν κύκλο όρθιοι.

Ο εκπαιδευτικός κρατά ένα κουβάρι και λέει δυο αλήθειες κι ένα ψέμα για τον εαυτό του κρατώντας την άκρη του σπάγκου. Τα παιδιά προσπαθούν να μαντέψουν ποιο είναι το ψέμα και αφού το  βρουν το κουβάρι δίνεται σε κάποιο παιδί του κύκλου. Καλό θα είναι να δοθεί σε άτομο που ανήκει στην απέναντι θέση ή σε κάποιο σημείο του κύκλου που δε  βρίσκεται εντελώς δίπλα του. Το παιχνίδι συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν ποιο είναι το ψέμα που ανέφερε ο κάθε μαθητής. 

Στο τέλος θα έχει δημιουργηθεί ένας ιστός ανάμεσα στον κύκλο, αφού όλα τα παιδιά κρατούν τεντωμένο το σκοινί ή τον σπάγκο δίνοντας το κουβάρι αντίστοιχα σε άλλους μαθητές. Εκεί οφείλουμε να μιλήσουμε για τη σύνδεση όλων μας σε αυτή την τάξη και θα επισημάνουμε πως παρόλο που τα παιδιά γνωρίζονται πολύ καλά τόσα χρόνια, δεν καταφέραμε σε όλες τις περιπτώσεις να βρούμε το ψέμα που ανέφεραν οι συμμαθητές τους... Αυτό δείχνει πως μέσα από τη συζήτηση θα καταφέρουμε να  μάθουμε πολλές ακόμα πληροφορίες για τα παιδιά της τάξης μας. 

Είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα ενεργοποίησης της ομάδας που μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. 

Στο τέλος, οι μαθητές θα μπορούσαν να τυλίγουν ξανά το κουβάρι προσπαθώντας να θυμηθούν το ψέμα που είπε το κάθε παιδί, αν υπάρχει φυσικά χρόνος.

Πηγή: slideshare




"Ερωτήσεις στο βαλιτσάκι"

Το δεύτερο παιχνίδι γνωριμίας ήταν αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες. 




Αρχικά έφερα ένα βαλιτσάκι με χαρτάκια που στο καθένα είχα γράψει ερωτήσεις σαν αυτές που βλέπετε στις φωτογραφίες. Έπειτα ρίχναμε το ζάρι, και απαντούσαν τα μαθητούδια στην πρώτη ερώτηση, αν πετύχαιναν 1 ή το 2 στο ζάρι, τη δεύτερη ερώτηση, αν πετύχαιναν το 3 ή το 4, και την τρίτη ερώτηση, αν πετύχαιναν το 5 ή το 6.









Με το συγκεκριμένο παιχνίδι κάνουμε μια πρώτη βολιδοσκόπηση του προφορικού λόγου και ενεργοποιούμε περισσότερο την ομάδα. Σπάει ο πάγος και μπορούμε να κάνουμε συζητήσεις που αργότερα θα μας φανούν εξαιρετικά χρήσιμές. 

Οι πρώτες μέρες πραγματικά χρειάζεται να αφιερωθούν σε συζητήσεις και παιχνίδια γνωριμίας, νομίζουμε πως χάνουμε χρόνο καμιά φορά, αλλά στην πραγματικότητα κερδίζουμε...

Καλή και δημιουργική χρονιά λοιπόν!












Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Τετράδιο Σφαιρικής Γνώσης- Το σημείο Νέμο

 Ποιο είναι το μέρος που υπάρχουν εκατοντάδες διαστημόπλοια στη Γη, αλλά δεν είναι η ΝΑSA;

Ήταν η ερώτηση αφόρμησης για το νέο μας θέμα στο Τετράδιο Σφαιρικής Γνώσης... 

Nemo Poiont λοιπόν και η παρουσίαση είναι η παρακάτω:










Ελπίζω να σας φάνηκε ενδιαφέρον...

Σας χαιρετώ...




Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Εργαστήριο Δεξιοτήτων 1.

 Θεματικός κύκλος «Ευ ζην»

Υποθεματική Ενότητα: Ψυχική και συναισθηματική υγεία

Τίτλος προγράμματος: «Το σπίτι των παιδιών»

 

Το πρόγραμμα του πρώτου θεματικού κύκλου που υλοποιήθηκε στην Ε’ Τάξη είναι «Το σπίτι των παιδιών» και ολοκληρώθηκε σε 7 εβδομάδες.

Αρχικά, στην 1η συνάντηση οι μαθητές κλήθηκαν να ζωγραφίσουν ανα δυάδες τι συνιστά μια καλή ή κακή ομάδα. Έπειτα ακολούθησε συζήτηση για τα χαρακτηριστικά, τα οποία δένουν ή χαλούν μια ομάδα παιδιών. Μερικές από τις ζωγραφιές των παιδιών:





Στη δεύτερη συνάντηση διαβάσαμε μια ιστορία σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών. Οι μαθητές έπειτα ζωγράφισαν σε ομάδες των τεσσάρων το «Σπίτι των παιδιών» με όλα τα στοιχεία που τα κάνουν ευτυχισμένα.




Στην 3η συνάντηση ασχοληθήκαμε με τα συναισθήματα και αφού τα ονομάσαμε οι μαθητές έφτιαξαν ομαδικά το χαλί των συναισθημάτων.


Στην 5η συνάντηση τα παιδιά έφτιαξαν μια ζωγραφιά σχετικά με τα δικά τους προτερήματα.



Στην επόμενη (5η συνάντηση) ασχοληθήκαμε με τη σχολική βία. Δόθηκαν στις ομάδες εικόνες με σκηνές λεκτικής βίας και εκείνοι κλήθηκαν να γράψουν από μια ιστορία γι’αυτές , οι οποίες παρουσιάστηκαν στην ολομέλεια.



Στην 6η συνάντηση διαβάσαμε με μια μελέτη περίπτωσης που αφορά περιστατικά σχολικού εκφοβισμού και με τη βοήθεια των καπέλων του De Bono φωτίσαμε τις διαφορετικές πτυχές της ιστορίας. Οι μαθητές έπαιρναν κάθε φορά κι ένα καπέλο διαφορετικού χρώματος και μιλούσαν αντίστοιχα για τις πληροφορίες που πήραν από την ιστορία, τα συναισθήματα, τα θετικά σημεία, τα εμπόδια, τις δημιουργικές λύσεις και τα συμπεράσματα της ιστορίας.

 



Η 7η συνάντηση αφιερώθηκε στην αξιολόγηση του προγράμματος.



Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Συνδυασμός τεχνικών στην παράδοση του μαθήματος 28 της Ιστορίας Ε' Δημοτικού

 Σήμερα το μάθημα της Ιστορίας το έβγαλαν τα ίδια τα παιδιά. Μα πώς γίνεται; Αλήθεια, γίνεται; Φυσικά! Σε μαθήματα που ερευνώνται οι ενέργειες και τα αποτελέσματα, οι συνέπειες των αποφάσεων των αυτοκρατόρων, όπως το μάθημα 28 της Ιστορίας της Ε' Δημοτικού "Το κράτος αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα", προτείνεται η προσέγγιση του μαθήματος με τεχνικές που χρησιμοποίησα σήμερα. Μια λεπτομέρεια είναι πως το σημερινό μάθημα διδάχτηκε σε δύο διδακτικές ώρες.

Στο σημερινό ,λοιπόν, μάθημα κάναμε χρήση των εξής τεχνικών:

α) Τεχνική της χιονοστιβάδας

β) Εργασία σε ομάδες

γ) Ανακριτική καρέκλα.

Μπαίνοντας στην τάξη, κόλλησα στον πίνακα τις παρακάτω καρτέλες. Τις είχα ετοιμάσει αποβραδίς και αφορούν τα μέτρα των τελευταίων Μακεδόνων αυτοκρατόρων που έφεραν το κράτος σε παρακμή. 


 Έπειτα μοίρασα χαρτάκια post-it στους μαθητές μου με σκοπό την αποσαφήνιση της λέξης ΠΑΡΑΚΜΗ. Αφού πρώτα θυμηθήκαμε με ποιον τρόπο οι Ίσαυροι και οι Μακεδόνες αυτοκράτορες έφτασαν την αυτοκρατορία στο απόγειο της ακμής του και θυμηθήκαμε και τον ορισμό της λέξης ΑΚΜΗ, κατόπιν οι μαθητές μου κλήθηκαν να γράψουν τι πίστευαν πως σημαίνει η λέξη παρακμή.



 Τους έδωσα δύο λεπτά κι έπειτα δημιούργησα πενταμελείς ομάδες, ώστε να συζητήσουν τις απόψεις τους και να διαλέξουν έναν ορισμό για τη λέξη που κλήθηκαν να αποσαφηνίσουν. (Τεχνική της χιονοστιβάδας) Έπειτα η κάθε ομάδα μου έδωσε τον δικό της ορισμό κι εγώ τους σημείωσα. Σε αυτό το σημείο χρειάζεται να αναφέρουμε πως καμία απάντηση δεν είναι λάθος. Δεν κρίνουμε τις απαντήσεις και τις δεχόμαστε όλες. Φυσικά δόθηκαν εξαιρετικοί ορισμοί και ήταν όλοι μέσα στο θέμα.


Κατόπιν εξήγησα στα μαθητούδια μου πως οι τελευταίοι Μακεδόνες αυτοκράτορες έφεραν το βυζαντινό κράτος στην παρακμή, διότι πήραν κάποιες αποφάσεις, οι οποίες βρίσκονταν αναρτημένοι στον πίνακα. Έτσι έδωσα δέκα λεπτά ακόμα στις ομάδες να συζητήσουν τις πιθανές συνέπειες του κάθε μέτρου από αυτά. Είναι εντυπωσιακό πως τα παιδιά βρήκαν όλα τα καίρια σημεία του μαθήματος, όλες σχεδόν τις συνέπειες που αναγράφονται στο βιβλίο. Στο σημείο αυτό αντιλαμβανόμαστε τη δυναμική της ομάδας. Πολλά μυαλά μαζί σκέφτονται καλύτερα από ένα. Δείτε τι καταπληκτικά πράγματα έβγαλαν μέσα από τη συζήτηση και τα οποία σημείωσα καθώς τα αναφέραμε στην ολομέλεια. 




 Το επόμενο βήμα ήταν να διαβάσουμε το μάθημα από το βιβλίο, ώστε να παρατηρήσουμε τα σημεία σύγκλισης και να κατανοήσουμε και όσα δεν ειπώθηκαν. 

Τέλος, χρησιμοποιήσαμε την τεχνική της "Ανακριτικής καρέκλας". Διάλεξα τέσσερα παιδιά, τα οποία έλαβαν ρόλους από το μάθημα και οι υπόλοιποι μαθητές κάναν κάθε φορά ερωτήσεις σχετικές με το πρόσωπο που κάναν ανάκριση. Οι καρτέλες επίσης είχαν ετοιμαστεί από την προηγούμενη μέρα.





Και αυτή η δραστηριότητα άρεσε πολύ στα παιδιά και κατανόησαν όλα τα βασικά σημεία του μαθήματος. Στην ανακριτική καρέκλα ο αυτοκράτορας ήρθε σε πολύ δύσκολη θέση, όταν ο λαός τον ανέκρινε. Όμως απάντησε σε όλα με ειλικρίνεια και σοβαρότητα! "Για ποιον λόγο καταργήσατε τον νόμο του "Αλληλέγγυου;" "Γιατί φέρατε ξένους μισθοφόρους στα σύνορα;" 
Σήμερα τα μαθητούδια μου με έκαναν περήφανη! Ήταν μια πετυχημένη μέρα! Σας προτείνω τις συγκεκριμένες τεχνικές ανεπιφύλακτα και σε όλα τα μαθήματα!


Σας χαιρετώ!




 


Η Λογοτεχνία στην τάξη και τρόποι ανάλυσης έργου.

  Σας έχω πει πόσο αγαπώ τη Λογοτεχνία; Κι αν δε σας το έχω πει ακόμα, μάλλον θα το έχετε αντιληφθεί από τα προϊόντα που φτιάχνω και σας δεί...