Σεπτέμβρης.... Είναι η πρώτη μέρα στην τάξη μετά από τον αγιασμό. Τα νέα σα μαθητούδια σας περιεργάζονται, σας κοιτούν με εξεταστικά μάτια από την κορυφή μέχρι τα νύχια για να κατανοήσουν τον χαρακτήρα σας, τον τρόπο που θα εργάζεστε, πώς θα κυλήσει η χρονιά. Ευκαιρία για ένα(ή και δύο) παιχνίδια γνωριμίας λοιπόν.
"Δυο αλήθειες, ένα ψέμα"
Σε σεμινάριο του Συμβούλου Εκπαίδευσης της περιοχής μας γνώρισα τη χρήση του κουβαριού στα παιχνίδια μας. Το κουβάρι ή ο σπάγκος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές δραστηριότητες αλλά και στη συγκεκριμένη που θα λειτουργήσει ως ενεργοποίηση της ομάδας και σπάσιμο του πάγου.
Αρχικά όλα τα μέλη της τάξης κάνουν έναν κύκλο όρθιοι.
Ο εκπαιδευτικός κρατά ένα κουβάρι και λέει δυο αλήθειες κι ένα ψέμα για τον εαυτό του κρατώντας την άκρη του σπάγκου. Τα παιδιά προσπαθούν να μαντέψουν ποιο είναι το ψέμα και αφού το βρουν το κουβάρι δίνεται σε κάποιο παιδί του κύκλου. Καλό θα είναι να δοθεί σε άτομο που ανήκει στην απέναντι θέση ή σε κάποιο σημείο του κύκλου που δε βρίσκεται εντελώς δίπλα του. Το παιχνίδι συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν ποιο είναι το ψέμα που ανέφερε ο κάθε μαθητής.
Στο τέλος θα έχει δημιουργηθεί ένας ιστός ανάμεσα στον κύκλο, αφού όλα τα παιδιά κρατούν τεντωμένο το σκοινί ή τον σπάγκο δίνοντας το κουβάρι αντίστοιχα σε άλλους μαθητές. Εκεί οφείλουμε να μιλήσουμε για τη σύνδεση όλων μας σε αυτή την τάξη και θα επισημάνουμε πως παρόλο που τα παιδιά γνωρίζονται πολύ καλά τόσα χρόνια, δεν καταφέραμε σε όλες τις περιπτώσεις να βρούμε το ψέμα που ανέφεραν οι συμμαθητές τους... Αυτό δείχνει πως μέσα από τη συζήτηση θα καταφέρουμε να μάθουμε πολλές ακόμα πληροφορίες για τα παιδιά της τάξης μας.
Είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα ενεργοποίησης της ομάδας που μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους.
Στο τέλος, οι μαθητές θα μπορούσαν να τυλίγουν ξανά το κουβάρι προσπαθώντας να θυμηθούν το ψέμα που είπε το κάθε παιδί, αν υπάρχει φυσικά χρόνος.
Πηγή: slideshare |
Το δεύτερο παιχνίδι γνωριμίας ήταν αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες.
Αρχικά έφερα ένα βαλιτσάκι με χαρτάκια που στο καθένα είχα γράψει ερωτήσεις σαν αυτές που βλέπετε στις φωτογραφίες. Έπειτα ρίχναμε το ζάρι, και απαντούσαν τα μαθητούδια στην πρώτη ερώτηση, αν πετύχαιναν 1 ή το 2 στο ζάρι, τη δεύτερη ερώτηση, αν πετύχαιναν το 3 ή το 4, και την τρίτη ερώτηση, αν πετύχαιναν το 5 ή το 6.
Με το συγκεκριμένο παιχνίδι κάνουμε μια πρώτη βολιδοσκόπηση του προφορικού λόγου και ενεργοποιούμε περισσότερο την ομάδα. Σπάει ο πάγος και μπορούμε να κάνουμε συζητήσεις που αργότερα θα μας φανούν εξαιρετικά χρήσιμές.
Οι πρώτες μέρες πραγματικά χρειάζεται να αφιερωθούν σε συζητήσεις και παιχνίδια γνωριμίας, νομίζουμε πως χάνουμε χρόνο καμιά φορά, αλλά στην πραγματικότητα κερδίζουμε...
Καλή και δημιουργική χρονιά λοιπόν!